Protesedeler fra Norge gir mange nye muligheter i Guatemala

On november 12, 2015 by Jannicke

I mai 2014 tok Rullande Draum med seg 25kg med protesedeler til Transitions Foundation i Guatemala. Det kan du lese mer om her. Nå har de laget proteser av de delene, og her er noen av historiene fra de som har mottatt disse.

 

 

Anderson Joab Garrido Estrada Dette er Anderson, han er nå 15 år og ble født med en misdannelse i det venstre benet. Han har brukt proteser siden han var liten, og sier at takket være Transitions Foundation og folk som støtter dem har han hatt et liv som står sterkt i kontrast til det livet man egentlig er ‘dømt til’ når man har en funksjonsnedsettelse i Guatemala. 

Den første protesen fikk han allerede når han var 1,5 år, og selv om hans familie alltid har støttet han så tror Anderson ikke at de noensinne hadde hatt mulighet til å kjøpe proteser til ham opp igjennom oppveksten. Han sier at hans takknemmlighet til prosjektet er uendelig, det gjør at han kan bevege seg selvstendig og være en ressurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mynor Ricardo Perez Xicay

Mynor forteller at når han var 10 år så var han i en tragisk ulykke. Han var ute og lekte med noen venner og fløy drage. Dragen satt seg fast i et tre og Mynor skulle bare klatre opp å hente den ned. Dessverre så tok han ved en feil tak i de elektriske ledningene som hang der oppe. Han ble brakt i all hast til sykehuset, men de var redd han ikke kom til å overleve. Mynor sier at han frem til 2003 har fått litt hjelp med proteser, men etter dette mente de at hadde blitt for gammel til at det var noen vits i at han skulle få noe mer hjelp.

Han og faren ble enige om at eneste utveien var da å prøve å leve videre uten proteser og andre hjelpemiddel, for de hadde ingen mulighet til å kjøpe utstyr selv.  Heldigvis fikk de hjelp til å komme i kontakt med Transitions Foundation, og ettersom de hadde fått inn deler og donasjoner til proteser så kunne de hjelpe ham. Mynor og faren er vil gjerne rette en takk til alle som har gjort det mulig for ham å kunne realisere sine drømmer selv om han har blitt voksen.

 

 

 

Catarina Tambriz2

For 14 år siden va Catarina og hennes familie i en bilulykke på vei til kirka. Vi satt bak i en pick-up, det var meg og min familie og noen andre fra kirka, forteller Catarina. Plutselig mistet sjåføren kontroll over bilen, og den gikk rundt. De fleste andre vart bare litt forslått, men jeg mistet beinet mitt.

Faren er bonde, og Catarina forteller at med mye slit greide de å spare nok penger til å kjøpe en protese. Dette var en tung og ubehagelig protese laget av tre, og etter noen år så var det så vondt å gå med denne at hun ikke helt visste hva hun skulle gjøre.

Heldigvis kom det noen frivillige leger på besøk til landsbyen, de sendte meg til Transitions Foundation. Her fikk jeg en ny protese som gjør at jeg igjen kan bevege meg fritt uten noen problemer, forteller Catarina. Jeg er evig takknemlig.

 

 

 

 

Luis Fernando Osorio Ordoñez

Luis Fernando ble født med en misdannelse i sitt høyre ben, og har hatt flere operasjoner for å korrigere stumpen. Hans bestemor har tatt vare på ham og søsteren fordi moren må jobbe lange dager. Siden Luis var 2 år har han mottatt proteser fra Transitions Foundation. Luis takker sin familie og Transiotions for at han har fått muligheten til å komme seg fremover i livet. Det var en stund han måtte slutte å gå på skole på grunn av problemer med beinet, men heldigvis fikk han hjelp med en korrigerende operasjon som gjorde at han kunne være aktiv igjen, og dermed fikk deltatt på skolen. Han trives veldig godt på skolen, og håper at Transitions Foundation får muligheten til å hjelpe mange andre barn som ham.